De sleutel naar hart en ziel

Titel: De sleutel naar hart en ziel

Jaar 2017

60 x 80 - acryl en softpastel op doek, mixed techniques

 

Dit schilderij geeft vooral kwetsbaarheid weer. De cirkel in het middel staat symbool voor de ziel. De ziel is kwetsbaar, maar ook beperkt veranderbaar. Dat is krachtig èn kwetsbaar. Sommige dingen die je graag wilt behouden in je karakter blijven gemakkelijk behouden. Andere dingen, beschadigingen bijvoorbeeld, zijn moeilijk te veranderen... De ziel is ingebed in een veilige en natuurlijke omgeving. Een omgeving waarin de ziel kan gedijen. Het staat voor wat nodig is om een beschadigde ziel te koesteren en aaien, nl. aanvaardig, zekerheid, groei, omarming.

 

In het midden van de ziel staat de kunstenaar. Zij is flexibel en heeft de sleutel in haar hand. De sleutel naar zichzelf, de sleutel naar gevoel en ziel. Als het nodig is kan zij beschouwend 'buiten zichzelf treden'. De andere figuren stellen eveneens de kunstenaar zelf voor. De ene is als een kind, die klimt en de 'wijde wereld' gaat verkennen. De andere bevindt zich als groter kind al in de wereld en symboliseert de behoefte aan spelen, experimenteren en vrijheid. Ze staan, klimmen en spelen omhoog  via de tak, als teken van hoop. Als inzicht dat herstel mogelijk is... Dit wordt versterkt door de opgaande diagonaal van linksonder naar rechtsboven.

 

De tak staat voor anderen en meer specifiek voor God als Schepper. De kunstenaar laat met dit schilderij zien dat het de ander èn God uitnodigt in haar ziel. Kijk naar wat zich van binnen afspeelt! Blijf daarbij niet alleen aan de oppervlakte hangen, maar geef ruimte aan gevoelens en zielskwesties.