Kennen en weten

Titel: Kennen en weten

Jaar 2017

60x80 - acryl op doek

 

 

Om mensen om je heen te leren kennen heb je verschillende niveau's van contact nodig...

 

In de bovenlaag bevindt zich vooral de dagelijkse gang van zaken. We stellen vragen als: 'Hoe is het op je werk? Ga je nog op vakantie?' We staan voor het huis van de ander, kijken door het venster en leren over het dagelijks leven van de ander.
In de middenlaag bevindt zich ons gevoel. De laag fluctueert aan de hand van de dag en soms vaker per dag. Hij is sterk gelinkt aan de bovenlaag, aan wat ons allemaal overkomt, maar ook aan de onderlaag. Bij de gevoelslaag horen vragen als: 'Hoe is het echt met jou? Red je het nog wel?' Mensen op deze manier kennen, geeft een sterke band en intimiteit met de ander. Het geeft je een intuïtief weten hoe het gaat met de ander.

De onderlaag symboliseert de ziel. De ziel is in grote mate  statisch en maar beperkt veranderbaar. Ze bepaalt je identiteit en karakter. De ziel is krachtig èn kwetsbaar in zijn onveranderlijkheid. Het is krachtig als God daar mag wonen. Ook al ervaren we hem lang niet elke dag, toch zit daar het innerlijk weten en besef van Zijn aanwezigheid, dag aan dag. Dat is ongelooflijk krachtig. Hetzelfde geldt voor je mooie karaktereigenschappen... Het is echter kwetsbaar op het moment dat ziel geraakt wordt of beschadigd is. Genezing en herstel kosten letterlijk veel pijn en moeite en vooral tijd en geduld.
De onderlaag is de ultieme vorm van contact, het is kennen èn weten in de diepste zin van beide.

 

De onderlaag is in sterke mate bepalend voor het functioneren van de midden- en bovenlaag. Andersom is het ook zo. De bovenlaag kan besluiten de onderlaag te steunen, door bewust te kiezen voor het vragen van hulp, door momenten van zielzorg te kiezen, door de ziel te geven wat het nodig heeft.

Deze verticale beweging wordt weergegeven door de vogel. Die op weg is naar de weg. Die vrijheid in keuzes  heeft en ervaart....